Søknadsprosessen (privatperson)
Slik søker du om hjelpemidler
Nav har en generell veileder for hvordan man søker hjelpemidler for privatpersoner og for fagpersoner.
Nedenfor kommer vi med noen tips til søknadsprosessen og hva du som bruker kan gjøre selv. Du kan som privatperson søke om hjelpemidler til dine behov, men likevel er vår erfaring at å søke gjennom en fagperson ofte er mer effektivt og gir et bedre resultat. Behovene for hjelpemidlene må dokumenteres godt , og valg av hjelpemiddel må begrunnes godt. Dette er noe fagpersoner, som f.eks. ergoterapeut eller fysioterapeut, har lang erfaring og bred kompetanse for. Det vil derfor være en stor fordel å ha en fagperson med på laget når du søker. I noen tilfeller kan også fastlege eller legespesialist søke.
Nedenfor ser du en illustrasjon av søknadsprosessen, fra deg som bruker til oss som leverandør.
Varmehjelpemidler
Nav har en egen side for informasjon om varmehjelpemidler, den finner du her
Varmehjelpemidler kan være et godt hjelpemiddel for deg som har redusert blodsirkulasjon i fingre eller føtter, som ofte vises i form av unormal avgrenset blekhet eller blålige fingre og tær. En rekke diagnoser og skader kan gi denne tilstanden, blant annet amputasjon, kuttskader, pareser og lammelser eller Raynauds syndrom.
Før du kan få varmehjelpemidler av Nav må du har prøvd ut eller vurdert om det er tilstrekkelig med andre rimeligere tiltak.
Slik søker du om varmhjelpemidler
- Søknad gjennom fagperson/helsepersonell
- Kontakt den kommunale helsetjenesten i din hjemkommune. Ergoterapitjenesten har normalt ansvar for søknad på hjelpemidler. Har du allerede en kontaktperson kan du kontakte han/henne.
- Forklar behovet og ønsket om varmehjelpemidler.
- Ergoterapeuten søker på dine vegne. Du må signere på søknaden eller et fullmaktskjema.
- Søk selv. Følg Navs veileder for å søke på hjelpemidler som privatperson
Vær oppmerksom på at selv om det kan være noe ventetid hos kommunen, kan det ofte lønne seg å vente på hjelp fremfor å søke selv. Dette er fordi en god utredning og en godt begrunnet søknad øker sannsynligheten for at Nav får informasjonen de trenger og at søknaden godkjennes.
Grepshjelpemidler
For å velge riktig grepshjelpemiddel, er det viktig at en fagperson klarlegger hvilken funksjon og hva slags behov du har. Nav anbefaler derfor at du får hjelp til utredning av behov og utforming av søknaden. Likevel er det ofte slik at man selv oppdager hjelpemidler man tror kan passe, enten gjennom aktivt søk på nett, annonser, sosiale medier eller gjennom venner og bekjente. Under gir vi et eksempel på hvordan du kan gå frem for å få prøvd og søkt på våre grepshjelpemidler.
Følgende fremgangsmåte gjøres ved søknad og bestilling av hjelpemiddel:
- Du har oppdaget et hjelpemiddel du tror kan gi deg tilbake funksjon og avhjelpe en funksjonsnedsettelse du har i hverdagen.
- Kontakt ergoterapitjenesten i din hjemkommune. Kontaktinformasjon er ofte tilgjengelig på kommunens nettside, og i de fleste tilfeller kan du søke om tjenesten på nett. Ergoterapitjenesten er gratis i alle kommuner.
- Ergoterapeut i kommunen kan søke om hjelp til utprøving av Nav Hjelpemiddelsentral eller kontakte oss direkte for utprøving. Vi prøver alltid ut våre hjelpemidler i samarbeid med helsepersonell.
- Dersom hjelpemiddelet fungerer for deg kan ergoterapeut søke om hjelpemiddelet med faglig begrunnelse og vise til utprøving.
Dersom søknaden godkjennes, sender Nav bestilling til oss i Cypromed. Vi leverer hjelpemiddelet etter Nav sine instrukser.
Du har krav på veiledning og opplæring fra helsetjenesten. Dette for å sikre at du bruker hjelpemiddelet på en god måte som er til nytte for deg. Cypromed kan bistå dersom de blir kontaktet av helsetjenesten. Cypromed kan ikke bistå før helsetjenesten er kontaktet da det i hovedsak er de som er ansvarlig for tilpasninger og veiledning.
Våre produkter går som regel som teknisk hjelpemiddel, med unntak av ganghjelpemidler. Likevel kan ortopediingeniør også søke om våre grepshjelpemidler som ortopedisk hjelpemiddel.
Ganghjelpemidler
Ganghjelpemidler er ortopediske hjelpemidler som leveres gjennom ortopedisk verksted. Ortopediingeniør kan gjennomføre utprøving og søke på hjelpemidler i form av proteser, ortoser og andre ortopediske hjelpemidler. Hjelpemidlene må være rekvirert av legespesialist. Du kan lese mer om dette på Navs sider for ortopediske hjelpemidler
Slik får du frem for å søke om et ortopedisk hjelpemiddel:
- Ved førstegangsbehov for ortopedisk hjelpemiddel må en legespesialist eller sykehuslege fylle ut søknaden for hjelpemiddelet. Noen ortopediske verksteder ønsker denne rekvisisjonen før de gjennomfører vurdering, andre godtar at denne innhentes i ettertid eller kan være behjelpelig med å innhente den i ettertid. Spør ditt ortopediske verksted om deres prosess.
- Kontakt et ortopedisk verksted i nærheten av deg og få time til vurdering av ditt behov og hjelpemiddel. Fortell gjerne hvilket hjelpemiddel du har sett (dersom du har sett deg ut noe spesielt), så ortopediingeniøren kan stille godt forberedt.
- Etter vurdering og utprøving av hjelpemiddelet søker ortopediingeniøren på hjelpemiddelet for deg med søknadsskjema fra legespesialisten.
- Når søknaden innvilges får du time til utlevering og tilpasning av hjelpemiddelet.
Vi kan være behjelpelig med å finne et ortopedisk verksted i nærheten av deg som har erfaring med hjelpemiddelet du ønsker å prøve.
Søknadsprosessen (hjelpemiddelformidler)
Her kommer noen tips til søknadsprosessen for deg som er ansvarlig søker, helsepersonell eller annen fagperson.
Varmehjelpemidler
Her er noen stikkord om søknadskriterier for varmehjelpemidler som vi har fått fra Hjelpemiddelsentralen i Oslo og Akershus:
- Hjelpemiddelbegrepet omfatter ikke klær. Likevel kan varmehjelpemidler som sko, sokker, såler, hansker og votter dekkes av NAV.
- Kriteriene for å få varmehjelpemidler er: dersom bruker har vesentlig og varig sykdom i blodåresystemet, som utløses av kulde, og fører til unormal blekhet og eksempel være redusert muskelfunksjon, større skader der muskler og nervebaner er påvirket.
- For å få innvilget varmehjelpemidler må andre og rimeligere tiltak ha blitt vurdert først.
- Det skal alltid legges ved medisinske opplysninger fra lege til søknaden, sammen med en funksjonsvurdering der varmehjelpemiddelet er anbefalt.
- Legg også ved målskjema til leverandør i søknaden. Disse finner du bl.a. på hjelpemiddeldatabasen.
- Om man skal søke på produkter som ikke er rangert som nummer en på rammeavtale eller produkter som ikke er prisforhandlet, må behovet for produktet særskilt begrunnes i søknaden. Et eksempel på begrunnelse kan være "Hjelpemiddel rangert som nummer 2 gir høyere varmeeffekt enn nr. 1" eller "Hjelpemiddel rangert som nummer 3 har høyere isolasjonsgrad enn nummer 1 og 2". Cypromeds hjelpemidler har høyere varmeeffekt enn konkurrerende produkter, særlig ved de største størrelsene.
Grepshjelpemidler
Våre grepshjelpemidler kan søkes på som både teknisk og ortopedisk hjelpemiddel. Vi anbefaler alltid utprøving av hjelpemidlene før det søkes om hjelpemiddelet. Det er ulik praksis ved de ulike hjelpemiddelsentralene om hvor involvert de ønsker å være i selve utprøvingen. Vi henviser derfor til den lokale hjelpemiddelsentralen og ber om at man retter seg etter deres foretrukne prosedyre.
Vi har to alternativer for utprøving
- Tilsendt demokit: Vi sender demokit direkte til kommunen og ansvarlig søker. Demokittene er utformet for enkel utprøving og kommer ferdig programmert der dette er nødvendig. Vi bistår gjerne på videosamtale. Lån av demokit krever ingen kontakt eller avtale med Nav Hjelpemiddelsentral. Utlånstid er 7-10 dager, avhengig av hjelpemiddelet. Tilbudet er kostnadsfritt.
- Fysisk utprøving: Vi møtes, etter avtale med Nav Hjelpemiddelsentral, hjemme hos bruker eller på Nav Hjelpemiddelsentral. Vi har med hjelpemiddelet og gjennomfører utprøvingen. Her søkes det om "Hjelp til vurdering og utprøving", og Nav Hjelpemiddelsentral er involvert i prosessen fra start til slutt.
Grepshjelpemidler skal fungere som et funksjonelt hjelpemiddel i hverdagen og avhjelpe for en brukers funksjonsnedsettelser. Det er derfor en fordel å gi eksempler på aktiviteter som bruker skal benytte seg av hjelpemiddelet i, eller vise til aktiviteter personen mestrer ved bruk av hjelpemiddelet som de ikke mestrer ellers. Eksempler på dette kan være tannpuss, spising eller matlaging.
Dersom utprøving er vellykket og prosessen går videre til søknad anbefaler vi at det legges ved et tilbud fra oss. I tilbudet er de ulike komponentene spesifisert og HMS-nummer benyttet der dette er tilgjengelig. Dette sikrer at bestillingen fra Nav blir korrekt.
Vi anbefaler alltid at tilpasningen gjennomføres av personer som har kompetanse på hjelpemiddelet. Nav har som hovedregel at kommunen har ansvar for tilpasning av hjelpemidler. Vi anbefaler derfor at det avtales med Nav, og bemerkes i søknaden, at det ønskes hjelp til tilpasning og opplæring i hjelpemiddelet fra leverandør. Vi legger da inn en egen linje for dette på tilbudet.
Ganghjelpemidler
Ganghjelpemidlene våre et kategorisert som ortopediske hjelpemidler og kan kun søkes på gjennom ortopedisk verksted med rekvisisjon fra legespesialist. Vi anbefaler alltid at våre ganghjelpemidler prøves ut før det søkes om disse.
Vi har demokit av våre ganghjelpemidler og kan sende disse på kort varsel. Vi er mer enn gjerne behjelpelig med utprøving over videosamtale, eller kan avtale fysisk utprøving dersom dette er nødvendig.
Brukermanualer
Instruksjonsvideoer
Linkene tar deg til videoer på YouTube.
Instruksjonsvideo XFT-2003E og -2003EA (OmniHi5)
Instruksjonsvideo for XFT2001 (WalkAide II)
Instruksjonsvideo for SaeboMAS mini
Montering og bruk av Pro- og supinatordelen
Levering og opplæring
Normalt leveres hjelpemidlene våre direkte til den lokale Nav Hjelpemiddelsentralen, som igjen fordeler dette til de ulike kommunale lagrene. Kommunen tar så kontakt for å utlevere hjelpemiddelet til bruker.
Leveringstiden av hjelpemidler avhenger derfor av flere faktorer, og leveringstiden vi kan oppgi gjelder fra oss som leverandør til Nav Hjelpemiddelsentral. Vi har ingen påvirkning på prosessen videre fra Nav Hjelpemiddelsentral til kommunens lager, og til slutt til brukeren.
Det er kommunen som har ansvaret for å tilpasse hjelpemiddelet og gi opplæring, og dette gjøres normalt ved utlevering. Vi anbefaler likevel at opplæring og tilpasning gjøres av en person med god kunnskap om produktet. Vi anbefaler derfor at tilpasning og opplæring legges ved i tilbudet fra oss, slik at vi også kan bistå til dette enten fysisk eller digitalt. Slik oppnår vi det beste resultatet for brukeren.
Det forekommer også at vi som leverandør leverer hjelpemiddelet direkte til sluttbruker. Dette er da avtalt på forhånd og presiseres i Navs bestilling til oss. I slike tilfeller vil bruker motta opplæring i produktet av oss ved utlevering.
Når du har fått hjelpemidler
Når man får låne hjelpemidler av Nav Hjelpemiddelsentral, som varmehjelpemidler eller grepshjelpemidler, er man som bruker ansvarlig for å ta godt vare på hjelpemidlene og følge instrukser for rengjøring og vedlikehold fra produktets brukermanual.
Les bruksanvisningen som følger med produktet. Noen hjelpemidler har behov for jevnlig lading, bytte av batteri og oppdatering av programvare. Dette må du passe på selv.
Rådene nedenfor er hentet fra Navs egne råd og instrukser for håndtering av hjelpemidler.
Reparasjon, service og vedlikehold
Reparasjon av hjelpemidler må utføres av fagfolk. Hvis hjelpemidlet du har fått av Nav Hjelpemiddelsentral går i stykker, det oppstår feil eller problemer, ta kontakt med din kontaktperson i kommunen. Hvis de ikke kan hjelpe deg, kontakter de Nav hjelpemiddelsentral.
Er hjelpemiddelet utlevert av et ortopedisk verksted? Ta kontakt med de som utleverte det, og vi vil foreta en vurdering og kontakte oss ved behov.
Forsikring og tyveri
Dersom du skulle være uheldig å oppleve at hjelpemiddelet blir stjålet må dette meldes fra til kommunen. De vil avgjøre prosessen videre.
Du kan som regel få nytt hjelpemiddel hvis det blir stjålet, eller om du mister eller kommer i skade for å ødelegge hjelpemiddelet.
Du trenger ikke forsikre hjelpemidler utlånt av Nav hjelpemiddelsentral, siden Nav selv håndterer tap og skader.
Bytte og fornyelse
Ønsker du å bytte hjelpemiddelet? Dersom du har vedtak på en type hjelpemiddel kan du normalt bytte til et tilsvarende hjelpemiddel. Hvis hjelpemiddelet ditt er utslitt eller noe er ødelagt, må du selv kontakte kommunal servicetekniker for å få en vurdering før du kan be om bytte.
Trenger du et annet hjelpemiddel, må du søke på nytt. Er du i tvil om du skal bytte eller søke, kan du kontakte kommunen du bor i.